За чисти и здрави зъби

Използвайте паста за зъби два пъти дневно в продължение на поне две минути, за да запазите зъбите си здрави.

Плаката представлява тънък слой от бактерии, който се образува върху зъбите, когато те не се мият правилно. Тя допринася за заболяването на венците, развитието на кариеси и образуването на микропукнатини.

Миенето на зъбите спира образуването на плаката. Правилното миене на зъби не означава само четкането нагоре-надолу с четката…необходимо е да се съсредоточим и върху най-труднодостъпните места, където се събира най-много плака и най-много остатъци от храна.

Кога трябва да мием зъбите си?

Най-добре е зъбите да се мият сутрин най-късно две минути преди закуска и още веднъж вечер, точно преди лягане.
Никога не мийте зъбите си веднага след хранене тъй като това може да ги увреди, особено ако сте консумирали плодове, газирани напитки, вино или всякаква друга храна или течност, която съдържа киселина.Това е така, защото зъбният емайл е омекотен под въздействието на киселината и може да бъде лесно наранен с четката за зъби. Най-добре е да се изчака около 1 час след храненето,тъй като през този интервал от време слюнката вече ще е неутрализирала киселините, наслоени по зъбите.

Каква четка за зъби да използваме – електрическа или ръчна?

Няма значение дали използвате електрическа или ръчна четка за зъби. Те са еднакво добри в случай, че миете зъбите си правилно с тях. Въпреки това някои хора намират за по-лесно да почистват зъбите си с електрическа четка за зъби.

Най-подходящи са четките за зъби с малка по размер и заоблена глава. Косъмът трябва да е изкуствен, а твърдостта средна или мека(препоръчва се за хора с проблемни венци).

Какъв вид паста за зъби да изберем?

Почистващите съставки в пастата за зъби подпомагат премахването на плаката от зъбите, запазвайки ги чисти и здрави.
Повечето пасти за зъби съдържат флуорид, който спомага за предотвратяването на появата на микрокухини. Важно е да използвате паста за зъби с правилната концентрация на флуорид. Проверете опаковката, за да разберете колко точно флуорид съдържа конкретната паста за зъби.

• Деца на възраст до 7години: препоръчително е концентрацията на флуорид да бъде до 1,350ppm ( части на милион).

• Възрастни: използвайте паста за зъби, която съдържа най-малко 1450ppm(части на милион) флуорид.

Как да мием зъбите си правилно?

• Изплакнете устата си с хладка вода

• Поставете главата на четката за зъби срещу зъбите, подравнена с венците. Движете четката като извършвате кръгообразни движения, няколко пъти, по всички повърхности на всеки зъб. Посоката на движение е от венеца към края на зъба.

• Изчеткайте повърхността на всеки зъб, а за вътрешната повърхност използвайте предната част на четката. След това изчеткайте оклузалната (дъвкателната)повърхност.

• Изплакнете обилно с хладка вода

Няма коментари все още! Бъди пръв!

Напиши коментар:

Коментар