Избелване на зъби

Как да премахнем петната от зъбите?

beli zubi bez petna

Вашата усмивка може да разкрие много за вас – същото могат и петната по вашите зъби.

Обикновено появата на петна по зъбите отразява нашия начин на живот  – дали от не достатъчно добра устна хигиена или от ежедневната консумация на кафе, чай или цигари и т.н..

Това е така, но как да се отървем от тях?

Нека първо разберем какви видове петна по зъбите съществуват.

премахване на петна от зъбите с избелващи ленти крест

Видове петна

Външни петна по зъбите

Те се образуват от наслагвания на остатъчни, силно багрилни вещества върху повърхността на зъбите. Тези малки частици образуват микрофилм, който покрива зъбния емайл. Най-честите причинители на това са редовната консумация на кафе, чай, червено вино както и тютюнопушенето. Добрата новина е, че този тип петна се повлияват добре при редовно почистване на зъбите при стоматолог и употребата на добра избелваща паста у дома.

Вътрешни петна по зъбите

Вътрешните петна, както се досещате, се образуват под повърхността на зъба. Багрилните частици са навлезли в дентиновите каналчета и употребата на избелваща паста не е достатъчна за изчистването им. Това не значи, че премахването им е невъзможно, но просто е малко по-трудно. Петната от този вид изискват професионално избелване в кабинет или качествен продукт за избелване на зъби в домашни условия.

Възрастови петна по зъбите

Тези петна са комбинация от двата вида – вътрешни и външни. Зъбите се оцветяват с напредване на възрастта, защото слоят под емайла наричан дентин, започва съвсем естествено да пожълтява с течение на времето. От своя страна емайла също губи своята устойчивост и започва да изтънява, което поетапно разкрива цвета на дентина под него. Обикновено промяната на цвета на зъбите започва след 20 годишна възраст и драстично се усилва след 40г. С напредване на възрастта избелването на зъбите става все по-трудно. 

Други видове петна

Макар и по-редки съществуват още един вид  пигментация по зъбите. Това са медикаментозните петна, причинени от приема на тетрациклинови медикаменти обикновено в детска възраст. За съжаление този вид сиви или кафеникави петна са почти неотстраними и е препоръчително консултация с естетичен стоматолог за преценка на най-правилния начин на действие.

Как да премахнем петната от зъбите? Crest BG

Как да запазим зъбите си бели?

Поддържайте добра устна хигиена като използвате паста за зъби поне 2 пъти дневно.

✓ Използвайте конци за зъби.

✓ Консумирайте кафе и чай със сламка. Като допълнение – изплакнете с вода или изчеткайте, дори без паста, винаги след кафе, червено вино или кока-кола.

✓ Добавяйте мляко в кафето или чая. Съдържащият се в млякото казеин се свързва с багрилните танини и до известна степен неутрализира оцветяването. Черният чай съдържа най-много багрилни танини.

✓ Консумирайте повече ядки и абразивни храни богати на фибри. Бадеми, лешници и други ядки имат абразивна структура, която по естествен начин полира зъбите.

✓ Ябълки. Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен. Най-вероятно сте чували тази мъдрост.  Да, консумацията на ябълки освен всички други ползи, поради високото си водно съдържание повишава производството на слюнка . А тя помага за отмиването на бактериите причиняващи кариеси и петна по зъбите.

✓ И най-важното, но не последно. Посещавайте редовно вашия стоматолог за преглед и почистване на зъбите. Използвайте само качествени продукти за всекидневна грижа и избелване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *